Tai Chi

 

Tai Chi lessen

Bart geeft alleen in Canada nog les in Tai Chi.

Elke les begint met een warming up en Baduan Jin (brokaat) oefeningen om de energiebanen te stimuleren. Na de warming up en de brokaat oefeningen wordt de Tai Chi 8 vorm beoefend. Als de cursisten na verloop van tijd de gehele vorm hebben geleerd, wordt de 24 vorm (Peking stijl) beoefend. Het voordeel van de 8 vorm is dat de houdingen ook voorkomen in de 24 vorm.


Tai Chi is niet alleen gezond bewegen, het is meditatief bewegen, en het is ook een innerlijke, zachte krijgskunst.

Tai Chi is ook een leven lang leren, lichamelijk en geestelijk. Er gaat geen les of oefening voorbij zonder te leren. Geleidelijk aan wordt balans, lenigheid en kracht ontwikkeld.

 

Tai Chi is niet alleen de vorm leren, cursisten leren bij alle houdingen de gunstige invloed op specifieke organen. Voorts wordt aandacht besteed aan de toepassingen in geval van zelfverdediging.

Onze gezondheid is dus afhankelijk van gezonde voeding, zuiver water en zuivere lucht. Het lichaam is in staat om de ingeademde lucht te zuiveren, doch velen krijgen klachten door een verkeerde ademhalingstechniek. Het beoefenen van Tai Chi is een van de manieren om weer een gezonde ademhalingstechniek te leren. Voorts wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van Chi (innerlijke energie) en het tot rust brengen van de geest.

 

 

Kort samengevat leren de cursisten:

Twee Tai Chi vormen (Chuans)

Gebruik te maken en ontwikkelen van Chi (innerlijke energie)

Correcte ademhaling

Ontwikkeling van balans, lenigheid en kracht.

Oefeningen om eventuele klachten te verbeteren.

Energie op te bouwen, innerlijke rust en een gezonde levenshouding.

Tai Chi als verdediging toe te passen.

Brokaat oefeningen.