Lezingen |
Bart de Haas, de enige echte Nederlandse woudloper, houdt met regelmaat lezingen door heel Nederland over uiteenlopende onderwerpen. 2000 kilometer te voet door de wildernis Na vele trektochten door de immense wouden, over bergketens, door oneindige moerassen en andere onherbergzame onbewoonde gebieden in Canada was de "Grote Tocht" de meest indrukwekkende in mijn leven. De voettocht begon in Shingle Point, een Eskimo visserskamp op 70 graden noorderbreedte aan de kust van de Beaufort zee, de noordelijke grens van het Yukon Territorium. De bijna zes maanden durende tocht voerde door de kale boomloze toendra, de oneindige naaldwouden, langs duizelingwekkende ravijnen, over grillige bergketens, door snelstromende rivieren en onafzienbare moerassen. Dit nagenoeg onbewoonde gebied van Canada is het domein van de wolf, beer, veelvraat, eland, kariboe, berggeit en vele andere wildernisbewoners. Een enkele grizzlybeer had een slecht humeur en viel mij lastig, maar de meeste beren waren nieuwsgierig of vluchtten weg. De bronstige eland wilde mij niet altijd toelaten in zijn territorium en de wolven keurden mij regelmatig of ik wel op hun menu kaart stond. De rivieren waren soms zo woest en breed dat ik met een behoorlijke dosis geluk de zwempartij overleefd heb. Veelal moest ik leven van de natuur: eetbare planten, bessen, vruchten, vis, sneeuwhazen en hoenders. Soms was er weinig of niets te vinden, dan had ik dagenlang niets te eten. Des te meer waardeerde ik de goede tijden met voldoende voedsel, zoals tijdens de zalmentrek. De tocht eindigde 2000 kilometer zuidelijker in het pelsjagersdorpje Iskut in Brits Columbia. Ik was twaalf kilo lichter en vele ervaringen rijker. Een lezing over de hoogtepunten en dieptepunten van een avontuurlijke en onvergetelijke tocht.
De wolf en andere dieren van de Canadese wildernis Te voet en met de kano op zoek naar de beer, wolf, eland, kariboe, berggeit, bergschaap, arend en vele andere dieren en vogels. Met behulp van de kunst van het spoorzoeken en de onderlinge relaties van plant en dier, klimaat, het weer, seizoen, geologisch inzicht en de fundamentele behoeften van alle wezens proberen we de dieren in de wildernis op te sporen. Ook wordt aandacht besteed aan de relatie van de indianen met de dieren die duizenden jaren in harmonie met elkaar geleefd hebben. Geniet van de bijzondere en spannende ontmoetingen met de dieren tijdens onze tochten door de Canadese wildernis. De fundamentele behoeften van de mens Het enige wat elk wezen nodig heeft om te kunnen leven is lucht, water, voedsel en bescherming tegen levensbedreigende situaties. valt een van de elementen weg, dan houdt het leven op. In onze moderne wereld met alle, vaak overbodige en zinloze luxe en comfort, is niet iedereen bereid om in slechte tijden een paar stappen terug te doen. Als we beginnen vanaf de basis, het vervullen van de fundamentele behoeften, wat hebben we dan werkelijk nodig? Als individu, gezin, en zeker in het bedrijfsleven, kunnen we tot de schokkende ontdekking komen dat we ons veel prettiger voelen als we alle overbodige en vaak zinloze middelen van de hand doen en een sober, natuurlijk bestaan leiden. Zijn we bereid om terug te keren naar een eenvoudig bestaan, naar minder luxe werkomstandigheden? leven zonder pracht en praal? Durven we de verantwoording te nemen om onze taak in het bedrijf naar behoren uit te voeren? Zijn we zo sociaal en hulpvaardig dat we elkaar willen ondersteunen tijdens het werk of in het dagelijks leven? Soberheid vergt wel edelmoedigheid en sociaal gedrag. Teveel verlangens leidt tot hebzucht en ontwricht jezelf, het gezin of het bedrijf waar je werkt. Wat betreft een natuurlijk bestaan kunnen we veel leren van de natuurvolkeren op aarde. Beren op je pad Te voet en met de kano op zoek naar de beren in de Canadese wildernis. Soms hoef je niet ver weg te gaan, ze lopen ook rond het huis…. We gaan op zoek naar de bekende zwarte beer, die ook kaneelkleurig kan zijn en zelfs blauwgrijs of helemaal wit. De reusachtige grizzly beer en de nog grotere familieleden zoals de kodiakbeer zijn in het hoge noorden van Amerika te vinden. Alle dieren in de Noord-Amerikaanse wildernis en in het bijzonder de beer waren voor de indianen belangrijke medeschepselen waarmee ze duizenden jaren in harmonie hebben geleefd.
Dagelijks energieverbruik Inzicht in de balans in voeding en energieverbruik van mens en dier; niet alleen in het dagelijks leven, maar ook onder survival omstandigheden in de onherbergzame wildernis. Wat is ons dagelijks energieverbruik? Welke voeding en hoeveel hebben we nodig bij zware inspanning en bij topsport? Wat is het energieverbruik bij dieren zoals de beer, wolf eland, diverse vogels etc.? Hoeveel energie hebben de vogels nodig tijdens de broedtijd? Tijdens de lezing krijgt u inzicht in het berekenen van het dagelijkse energieverbruik van mens en dier. Een eenvoudige gratis handleiding wordt tijdens de lezing uitgereikt.
Survival Het (over)leven in de Canadese wildernis zoals de indianen dat al duizenden jaren gedaan hebben. De tocht liep onder andere door een afgebrand gebied waar totaal geen eten te vinden was. Tien dagen lang hebben Bart en het kleine groepje mensen waarmee hij op pad was, geen eten gehad. Heel bijzonder was dat iedereen in de groep ondanks een zware rugzak en het moeilijke, nagenoeg ondoordringbare terrein door konden gaan. Men besefte dat ook zonder voeding de mens het lang kan volhouden Na tien dagen werd de eerste snoek gevangen. Het leven werd een stuk aangenamer. Er waren weer voldoende eetbare planten, bessen en veel vis. De zalmentrek was goed op gang gekomen waardoor een redelijke voorraad voedsel aangelegd kon worden. Ondanks alle ontberingen was het een schitterende ervaring. Survival verkort programma De wildernis, vriend of vijand Het leven in de wildernis is hard, eenvoudig en sober. Het leven van de pelsjager, woudloper en de indiaan diep in de wildernis, ver van de bewoonde wereld vergt andere kennis en vaardigheden dan het leven in de grote steden. Welke kennis moet men bezitten om veilig door de wildernis te kunnen reizen of in afgelegen gebieden te kunnen wonen? Er zijn talloze onderwerpen en vaardigheden die men moet beheersen zoals navigeren, weerkunde, bergreddingstechnieken, kano of kajak reddingstechnieken, rivier doorschrijdingen, kennis van eetbare en geneeskrachtige planten, jagen, vissen, vuur maken met vuursteen of vuurboog etc. Heel belangrijk is inzicht in die allesomvattende natuur, de oorsprong van ons bestaan. Een lezing over de wondere wereld van een primitief en onbezorgd leven.
Canadees Avontuur De avonturen van Bart, zijn vrouw Karin en dochtertje Lisa in de Canadese wildernis
Kerst in de Grote Leegte Vrede op aarde in de wildernis bij -30 graden Celsius.
Kaart en kompas De beginselen van het gebruik van kaart, kompas, GPS en het opstellen van een gedetailleerd routeplan om een veilige voet- of kano/kajak tocht te organiseren. Een handige informatiekaart met alle gegevens die nodig zijn om een veilig routeplan op te stellen krijgt u gratis tijdens de lezing. Navigeren met natuurlijke hulpmiddelen. Toen de mens nog een deel van de natuur was, navigeerde hij te land en op de onmetelijke oceanen met hele primitieve middelen of alleen maar door het observeren van de omgeving. Waar men ter wereld ook bent, door een scherpe observatie met alle zintuigen van de planten en dierenwereld, het weer, de aard van het terrein, de sterrenhemel en nog vele andere mogelijkheden, kan men tientallen natuurlijke navigatiemiddelen ontdekken. Een geïllustreerd overzicht van tientallen natuurlijke navigatiemiddelen krijgt u gratis tijdens de lezing. Weerkunde Het opstellen van een uitgebreid weerrapport met behulp van en zelfs zonder eenvoudige instrumenten. De lezing verschaft inzicht in de zeven belangrijkste waarnemingen om een weerrapport op te stellen voor de komende 24 uur. Bijzondere aandacht wordt besteed aan hoe om te gaan met de gevaarlijke weersomstandigheden in de bergen. Een handige kaart met alle informatie om een weersverwachting op te stellen wordt gratis uitgereikt.
Telegraph Trail Expedition Het leiden en lijden tijdens een uitputtende expeditie door de Canadese wildernis. Het slagen van de voorbereiding en uitvoering van een zware expeditie is afhankelijk van goed leiderschap. De leider kan in noodsituaties niet altijd terugvallen op hulp van buitenaf, hij zal het zelf met zijn team moeten oplossen. Een mars van duizend mijl begint met de eerste stap van de leider. Van begin tot eind zal de ware leider niet pronken, maar gewoon onder alle, en zelfs extreme, omstandigheden een goed voorbeeld zijn voor zijn teamgenoten. Tijdens de lezing maakt u kennis met de blunders en fouten van de leiders en antisociaal gedrag, maar ook met de kracht van edelmoedigheid en de sociale vaardigheden van de groep en zijn leider om de expeditie te laten slagen. Een leerzame lezing, vooral voor leidinggevenden.
Het grote wild van Afrika en Noord Amerika De overeenkomsten en verschillen van de grote zoogdieren in Canada en Afrika.
Into the Wild met Marc-Marie De belevenissen van Bart de Haas en Marc-Marie Huijbregts in Afrika. een lezing over de acht TV afleveringen die de NCRV uitgezonden heeft.
Into the Wild met Marc-Marie basisschool lezing De belevenissen van Bart de Haas en Marc-Marie Huijbregts in de Afrikaanse wildernis. De jacht op de eland Om in de wildernis te kunnen leven, ver van de supermarkten, moet men soms jagen en vissen en eetbare planten en bessen verzamelen. De jacht is niet zomaar het bos inlopen en schieten. In de uitgestrekte wildernis is gedurende de seizoenen een regelmatige observatie van het jachtrevier noodzakelijk. In de herfst breekt dan het jachtseizoen aan. We gaan op jacht naar een eland, maar zouden we de vriezer kunnen vullen of niet?
|