Bart de Haas

Bart de Haas, in 1946 geboren in Rotterdam, groeide op in Hilversum. Het gezin was arm en moest elke cent omdraaien voor die werd uitgegeven. Bart was altijd buiten. Met zijn vriendjes speelde hij veel in het bos. Daar leerde hij vissen, een kampvuur maken, met pijl en boog schieten en nog veel meer.

bartdh

In Nederland werkte Bart vele jaren als beroepsmilitair. In zijn vrije tijd trok hij er vaak op uit, de natuur in. Kleine groepjes mensen begeleidde hij door de bergen in Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

 

 

Een boek van Eric Collier, "Three against the wilderness", greep Bart zo aan dat hij besloot naar Canada te gaan om Eric en zijn vrouw te ontmoeten. Hij raakte gefascineerd door het landschap, de natuur en zeker ook de mensen.

Vele malen keerde hij terug naar zijn geliefde British Columbia. Duizenden kilometers heeft hij er gezworven, alleen of met anderen. Een 2000 kilometer lange tocht bracht hem onder andere in Atlin. Toen wist hij het, hier wilde hij wonen. Het heeft nog jaren geduurd, met vele ups en downs, voor hij zijn droom kon verwezenlijken. In 1996 heeft hij Taku Adventures opgericht en in 1997 nam hij zijn eerste groepen mee naar Atlin.

 

Na jaren hard werken kon hij een mooi stuk land in Atlin kopen en heeft daar een eigen huis en een gastenverblijf laten bouwen. Hier brengt Bart elk jaar zijn zomer en soms de winter door. Zijn voortuin is het grootste meer van British Columbia, het Atlinmeer. De achtertuin is Monarch Mountain en vanaf daar is het de onbewoonde wildernis waar je maandenlang kan rondzwerven zonder een mens tegen te komen. Weg van alle drukte, vindt Bart hier de inspiratie om te schrijven. Zijn eerste boek, "Reis door de Grote Leegte", vertelt over een van zijn solo tochten die bijna rampzalig afliep, een reis vol ontberingen, maar uiteindelijk een spirituele tocht werd met een onverbrekelijke verbondenheid met de onaangetaste wildernis, met ‘moeder aarde’. In zijn tweede boek “Kampvuur in berenland” worden de hilarische en ontroerende belevenissen beschreven met de deelnemers en de dieren op de vele tochten door de wildernis. Beide boeken zijn verkrijgbaar vanaf oktober 2016.

 

bart_3

2012 was na 16 jaar het laatste jaar voor Taku Adventures. Samen met Karin en alle deelnemers was het een geweldige tijd, in het bijzonder dankzij de steun van Karin en het enthousiasme van de deelnemers. Karin en Bart hebben vrienden voor het leven gekregen dankzij Taku Adventures.